3D Li-ION BATERIE

27.07.2014 05:53

Současný výzkum a vývoj v oblasti technologicky nejvyspělejších vysokokapacitních akumulátorů se soustřeďuje především na  využití lithiových materiálů, protože lithium má ze všech průmyslově masově využitelných materiálů největší „skladovací“ potenciál elektrické energie.

Přední pozici v současném vývoji lithiových vysokokapacitních akumulátorů představují baterie využívající nanomateriály. Projekt  Li-Ion baterie na bázi silnovrstvých  (3D) elektrod, rozvíjený Advanced Materials-JTJ (AMJTJ),  představuje novou technologickou platformu pro vývoj v této oblasti.  

Projekt  vyústil do vytvoření funkčního prototypu 3D lithiového akumulátoru o objemu 0,15 – 0,5 cm3 a podání patentové přihlášky v roce 2008. Vývoj v současné době pokročil k vytvoření 10Wh prototypů HE3DA® článků(www.he3da.cz) .

Laboratorní prototyp HE3DA®  300 Wh/l:

Provedené testy prokázaly, že kapacita patentovaných 3D lithiových článků převyšuje 300 Wh/l a následný vývoj navíc umožňuje dosažení výrazně vyšších kapacit (přes 500 Wh/l).

Vysoká kapacita a bezpečnost 3D lithiových akumulátorů ve spojení s nižšími výrobními náklady, v porovnání s jinými typy lithiovými baterií, umožňuje jejich masové uplatnění nejenom v tradičních oblastech, jako jsou „knoflíkové baterie“ a baterie do elektroniky ale i jako náhrada olověných akumulátorů v automobilech a elektromobilech. 3D koncept díky své bezpečnosti vytváří možnost výroby energetických sil pro stabilizaci elektrické sítě i pro skladování elektrické energie.