Kapsle, která uvolňuje inzulin v žaludku, může nahradit injekce pacientům s diabetem typu 2

08.02.2019 12:03

Vědecký tým pod vedením MIT vyvinul lékovou tobolku, která by mohla být použita k podávání orálních dávek inzulínu, což může nahradit injekce, které se lidé s diabetem 2. typu musí každý den věnovat.

 

O velikosti černých borůvek obsahuje kapsle malou jehluvyrobenou z lisovaného inzulínu, který se vstřikuje poté, co kapsle dosáhne  . Při testování na zvířatech výzkumníci ukázali, že mohou přinést dostatek inzulinu ke snížení hladiny cukru v krvi na úroveň srovnatelnou s hladinou inzulinu, která je podávána kůží. Také prokázali, že zařízení může být přizpůsobeno k dodání dalších bílkovin.

"Jsme opravdu nadějně, že tento nový typ kapsle by jednoho dne mohl pomáhat  a snad každému, kdo vyžaduje terapii, která může být podána pouze injekcí nebo infuzí," říká Robert Langer, profesor profesora Davida H. Kocha, člen MIT Koch Institute for Integrative Cancer Research a jedním ze starších autorů studie.Giovanni Traverso, odborná asistentka v Brighamské a ženské nemocnici, Harvardská lékařská škola a hostující vědec v oddělení strojírenství MIT, kde začíná jako člen fakulty v roce 2019, je také vedoucím autorem studie. První autor příspěvku, který se objevuje ve vydání Science of February 8 , je absolvent Alexis Abramson. Výzkumný tým také zahrnuje vědce z farmaceutické společnosti Novo Nordisk.

https://medicalxpress.com/news/2019-02-capsule-insulin-stomach-patients-diabetes.html