Lockheed Martin vynalezl revoluční technologii odsolování vody

02.04.2014 21:27

Společnost , jeden z největších dodavatelů vojenských technologií v současném světě, přichází na trh s novým patentem. Zdá se, že jejich filtrační materiál Perforene by ale dokázal učinit výrazný průlom i v oblasti nevojenských inovací. Zvládá totiž zbavovat mořskou vodu soli s minimálními náklady.

Nano-síto z grafenu funguje podobě nako síto reálné velikosti; grafika: David Cohen-Tanugi, MIT

Nano-síto z grafenu funguje podobě nako síto reálné velikosti; grafika: David Cohen-Tanugi, MIT

 

Aplikovatelné nápady, jako je například ten s námi patentovaným Perforenem, jsou jen malou ukázkou toho, co se dnes dá dělat s pokročilými materiály a technologiemi,“ říká starší viceprezident společnosti Lockheed Martin, Ray O. Johnson. „Zpřístupnit pitnou vodu rostoucí lidské populaci je jednou z kritických priorit, před kterými lidstvo stojí. A tohle je jedno z možných dostupných řešení.“

Onen „Nápad s Perforenem“ je přitom ve skutečnosti velice jednoduchý. Sází na princip molekulární filtrace a využívá pokročilé materiálové nanotechnologie. Perforene je vlastně jakousi membránou, sítem s otvory do velikosti jednoho nanometru, vyrobenými z grafénu.

Nanosíto

Při této velikosti jsou jednotlivá síta schopna zachytit jednotlivé ionty sodíku, chlóru a dalších prvků, které se běžně vyskytují v mořské vodě. Namísto slané vody se tak filtrát stává normálně pitným.

Otvory jsou přitom dostatečně malé na to, aby zachycovaly jednotlivé ionty, ale přitom stále dostatečné, aby propouštěly molekuly vody, snižovaly zanášení a povrchový tlak na membráně.

Jedna vrstva Perforene je přitom „tlustá“ do velikosti atomu, a přitom je dostatečně silná a odolná, aby ustála salinní prostředí. V konečném důsledku dokáže podávat stejné výsledky, jako jinak nákladné odsolování založené na principu reverzní osmózy, a za zlomek nákladů.

Výdělečný vynález

„Ačkoliv se naše hlavní vývojářské aktivity týkají oblasti letectví a kosmonautiky, Perforene je vynálezem, který si na sebe dokáže bez problémů vydělat,“ soudí Johnson. V Lockheed Martin nyní připravují jeho produkci v průmyslových měřítcích, a řeší problematiku komerčního odbytu.

Co činí vynález ještě lákavější je totiž schopnost tohoto materiálu filtrovat z vody nejen běžné prvky, ale také konkrétní minerály.